summaryrefslogtreecommitdiffstats
path: root/systemoversikt.mdwn
blob: 9c5b6fbc659313cb60563536c8c1cf3a8de80fca (plain)
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
[[!meta title="Systemöversikt"]]

# Översikt över Friposts datorsystem 

Syftet med den här sidan är att ge en lättillgänglig teknisk överblick över Friposts datorsystem. Det är tänkt att används av intresserade medlemmar för att få en introduktion, till exempel för att kunna hjälpa till med administrativa uppgifter. 

Systemet består av en rad olika komponenter som använder olika mjukvaror och verktyg. Dom olika komponenterna körs på flera olika servrar. 

## Komponenter 

Dom mest grundläggande komponenterna är dom här: 

* [Dovecot](https://en.wikipedia.org/wiki/Dovecot_(software)). Det program som lagrar e-post och låter användare ansluta och hämta sin e-post. Det använder kommunikationsprotokollet IMAP. Det körs på en egen server.

* [Postfix](https://en.wikipedia.org/wiki/Postfix_(software)). Det program som låter användare skicka e-post. Det använder kommunikationsprotokollet SMTP. Det körs på en egen server. 

* [Roundcube](https://en.wikipedia.org/wiki/Roundcube). Det program
  som sköter webbmejlsystemet. Det kommunicerar med Dovecot- och
  Postfix-servrarna för att ta emot och skicka e-post. Läs mer på
  [Friposts wikisida om Roundcube](roundcube) om allmänna tips.

* [OpenLDAP](https://en.wikipedia.org/wiki/OpenLDAP). Det program som sköter inloggning och hanterar användare och lösenord. Det körs på en egen server. 

* [Ansible](https://en.wikipedia.org/wiki/Ansible_(software)). Detta program är ett verktyg som används för installation och konfiguration av systemet. Konfigurationen består av ett antal inställningsfiler som lagras i [Friposts Git-förråd](https://git.fripost.org/fripost-ansible/). All information om hur systemet ställs in finns i inställningsfilerna. För att förstå i detalj hur systemet sitter ihop och fungerar kan man läsa inställningsfilerna.

* [Git](https://en.wikipedia.org/wiki/Git). Detta program används för att lagra information -- för wikin, hemsidan och konfigurationen. Informationen lagras i ett så kallat förråd (repository på engelska) som [finns tillgängligt här](https://git.fripost.org).

* [Ikiwiki](https://en.wikipedia.org/wiki/Ikiwiki). Detta program sköter Friposts wiki. Wikins innehåll lagras i ett [Git-förråd](https://git.fripost.org/fripost-wiki/). Det körs på en egen server. 

* [Munin](https://en.wikipedia.org/wiki/Munin_(software)). Ett verktyg som används för övervakning av hur systemet och servrarna fungerar. 

* [Bacula](https://en.wikipedia.org/wiki/Bacula). Ett verktyg för säkerhetskopiering.

* [Nextcloud](https://nextcloud.com/). Platform för lagring och delning av filer, tillgänglig via cloud.fripost.org.

# Servrar 

Dom olika komponenterna som utgör systemet körs på ett antal servrar. En lista på dom olika servrarna finns i [Ansible-förrådet](https://git.fripost.org/fripost-ansible/tree/production).