summaryrefslogtreecommitdiffstats
path: root/ingen-reklam-tack.mdwn
blob: cea89b5f9fd6813a59955f0cac6b00f7fa18ef98 (plain)
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
# Ingen reklam tack

Många har en Ingen reklam-tack skylt på sin dörr. Detta respekterar både posten och andra som delar ut reklam (oftast).

På internet finns det ett stort och växande problem med riktad reklam, d.v.s. reklam som riktar sig till dig baserat på ditt tidigare beteende. Detta är dåligt eftersom det bygger på att personer samlar in och sparar en massa information om dig. De bygger upp detaljerade profiler över din person för att tjäna pengar på det, helt enkelt.

På vissa sidor kan man välja bort riktat marknadsföring. Vi tycker inte att det är tillräckligt, inte på något sätt. Hur många gånger ska man behöva trycka "Nej tack"? Det blir väldigt många Nej tack-knappar att trycka på! På dörren räcker det med en skylt och samma princip borde gälla även på internet. Eller ännu bättre: de som vill bli registrerade borde uttryckligen behöva säga ja till detta.

Ett enkelt sätt att slippa övervakning är att helt stänga av cookies i sin webbläsare, eller bara tillåta dem för vissa sidor. En guide för hur du gör detta i Firefox finns [[här|http://www.techrepublic.com/blog/security/fine-grained-cookie-management-in-firefox/2347]].

## Länkar

Samtidigt kan många säkert känna att det är bra att säga ifrån det fåtal gånger de faktiskt frågar vad man tycker. Om inte annat kanske man har tur och slipper sparas i deras register. Här sammanställer vi därför länkar där man kan tacka nej. Fyll gärna på listan!

- [[Opt Out of Behavioral Advertising|http://www.networkadvertising.org/managing/opt_out.asp]] (tacka nej till många sidor på en gång)

- [[SvD.se|http://www.svd.se/special/svdseinfo/om-intressebaserad-reklam-pa-svdse_6280040.svd]]

- [[GP.se|http://info.gp.se/omgp/omgpse/1.531639]]