summaryrefslogtreecommitdiffstats
path: root/e-post
diff options
context:
space:
mode:
authoralbin <albin@web>2016-01-12 12:41:43 +0100
committerFripost Admins <admin@fripost.org>2016-01-12 12:41:43 +0100
commit018f7218c5647a992c8bb06729270b8b66458396 (patch)
treece2580c443c65bef2738318ab3281e6c2541811c /e-post
parent635a54521b7cce977a4566234d5e353b4dda9d6a (diff)
domän -> domännamn
Diffstat (limited to 'e-post')
-rw-r--r--e-post/doman.mdwn32
1 files changed, 16 insertions, 16 deletions
diff --git a/e-post/doman.mdwn b/e-post/doman.mdwn
index b25fa6a..6914f5c 100644
--- a/e-post/doman.mdwn
+++ b/e-post/doman.mdwn
@@ -1,63 +1,63 @@
# Egen domän
-Vi har bestämt att alla ska få koppla en (1) egen domän på fripost.org. På den får du ett obegränsat antal alias som kopplas till din inkorg.
+Vi har bestämt att alla ska få koppla ett (1) eget domännamn till fripost.org. Man får då ett obegränsat antal alias som kopplas till inkorgen.
-Det betyder att om jag exempelvis äger domänen `skangas.se`, så kan jag koppla den till mitt fripost-konto. På min domän kan jag sedan ha flera olika adresser som går till samma ställe:
+Det betyder att om jag exempelvis äger domännamnet `skangas.se` så kan jag koppla det till mitt fripost-konto. På skangas.se kan jag sedan ha flera olika adresser som går till samma ställe:
skangas@skangas.se -> stefan@fripost.org
kontakt@skangas.se -> stefan@fripost.org
info@skangas.se -> stefan@fripost.org
-Detta betyder att man kan nå mig på flera olika adresser, som sedan samlas upp i min inkorg för `stefan@fripost.org`.
+Man kan då nå mig på flera olika adresser som sedan samlas upp i min inkorg för `stefan@fripost.org`.
Proceduren för att fixa detta involverar just nu en del manuellt arbete men vi jobbar på att göra det enklare.
# Hur gör man?
- 1. Skicka ett e-brev till [[admin@fripost.org|mailto:admin@fripost.org]] från ditt fripost-konto med den önskade domänen. Inkludera alla eventuella alias i ett rimligt format, t.ex. en lång lista med en e-postadress per rad, eller ännu hellre alla på en lång rad separerade med komma och mellanrum. Detta gör att det blir möjligt att skicka e-brev från Fripost med de önskade adresserna som avsändare.
+ 1. Skicka ett e-brev till [[admin@fripost.org|mailto:admin@fripost.org]] från ditt fripost-konto med det önskade domännamnet. Inkludera alla eventuella alias i ett rimligt format, t.ex. en lång lista med en e-postadress per rad, eller ännu hellre alla på en lång rad separerade med komma och mellanrum. Detta gör att det blir möjligt att skicka e-brev från Fripost med de önskade adresserna som avsändare.
- 2. Invänta en bekräftelse på att din domän är tillagd på Friposts system.
+ 2. Invänta en bekräftelse på att ditt domännamn har lagts till på Friposts system.
- 3. När bekräftelsen har kommit ska [MX-posterna](http://en.wikipedia.org/wiki/MX_records) (MX records) i DNS-tabellen för domänen uppdateras så att de refererar till Friposts e-post-servrar. I de flesta fall kan det göras hos det ombud där domänen köptes. Detta gör att e-post som skickas till den önskade domänen hamnar hos Fripost.
+ 3. När bekräftelsen har inkommit ska [MX-posterna](http://en.wikipedia.org/wiki/MX_records) (MX records) i DNS-tabellen för domännamnet uppdateras så att de refererar till Friposts e-postservrar. I de flesta fall kan det göras hos det ombud där domännamnet köptes. Det gör att e-post som skickas till den önskade adressen hamnar hos Fripost.
- Friposts e-post-servrar har de här adresserna:
+ Friposts e-postservrar har de här adresserna:
mx1.fripost.org
mx2.fripost.org
- Ett förslag på prioritet för dom olika servrarna är `5`, `10` och `15`.
+ Ett förslag på prioritet för de olika servrarna är `5`, `10` och `15`.
- Det resulterar i att de fullständiga MX-posterna ser ut så här som standard (observera punkterna efter server-adresserna):
+ Det resulterar i att de fullständiga MX-posterna ser ut så här som standard (observera punkterna efter serveradresserna):
Subdomän Typ TTL Data
@ MX 7200 5 mx1.fripost.org.
@ MX 7200 10 mx2.fripost.org.
- Ombudet där domänen köptes har troligen detaljerade instruktionen för hur just deras tjänst ska konfigureras på sin hemsida. Det kan dröja upp till 48 timmar efter att man har ändrat sina MX-poster innan de propagerats över hela internet.
+ Ombudet där domänen köptes har troligen detaljerade instruktioner för hur just deras tjänst ska konfigureras på sin hemsida. Det kan dröja upp till 48 timmar efter att man har ändrat sina MX-poster innan de propagerats över hela Internet.
4. Till sist måste man i webbmejlen eller sitt e-postprogram ställa in att den nya adressen ska användas.
- I webbmejlen gör du det genom att logga in, gå till `Inställningar -> Identiteter`, klicka på `+`-tecknet nere till vänster, fylla i namn och ny adress och klicka spara. Du kan sedan välja den nya adressen som avsändare när du skriver ny e-post.
+ I webbmejlen gör du det genom att logga in, gå till `Inställningar -> Identiteter`, klicka på `+`-tecknet nere till vänster, fylla i namn och ny adress samt klicka på Spara. Du kan sedan välja den nya adressen som avsändare när du skriver ny e-post.
- I e-post-programmet Icedove/Thunderbird gör du det under `Inställningar -> Kontoinställningar`. Under rubriken `Standardidentitet`, ändra fältet `E-postadress` till den nya adressen. Efter det kommer ny e-post skickas med den nya adressen som avsändare.
+ I e-post-programmet Icedove/Thunderbird gör du det under `Inställningar -> Kontoinställningar`. Under rubriken `Standardidentitet`, ändra fältet `E-postadress` till den nya adressen. Därefter kommer framtida e-post att skickas med den nya adressen som avsändare.
Klart!
# Vanliga frågor
-## Får jag ha fler än en domän?
+## Får jag ha fler än ett domännamn?
-Ja, om du vill koppla på fler än en domän, skicka bara ett e-brev till
+Ja, om du vill koppla på fler än ett domännamn skicka ett e-brev till
[[admin@fripost.org|mailto:admin@fripost.org]] så ska vi se vad vi kan
göra. Men tänk på att administratörerna gör detta på sin fritid :-)
Några medlemmar har valt att donera extra pengar till Fripost som tack
för att administratörerna varit så vänliga och lagt till deras extra
-domäner.
+domännamn.
## Om man är flera som är medlemmar, kan man få olika adresser från samma domän till olika konton hos er?
-Ja, det finns ingenting som hindrar detta. Dock kan vi bara ha max en person som står som ägare till en domän. Alla ändringar av eventuella alias måste göras av domänens ägare.
+Ja, det finns ingenting som hindrar det. Dock kan vi ha max en person som står som ägare per domännamn. Alla ändringar av eventuella alias måste göras av dess ägare.
# Tekniska frågor (på engelska)