summaryrefslogtreecommitdiffstats
diff options
context:
space:
mode:
authoralbin <albin@web>2016-10-29 20:41:23 +0200
committerFripost Admins <admin@fripost.org>2016-10-29 20:41:23 +0200
commitc1f77c4050bf615cf536ca9b8c59ecfb8e6bff70 (patch)
treed483c6dff9a72b3d105e0c85cf8d5999163a25d8
parent96774bd27566604fa30109eca35f9529e8ec3882 (diff)
Frihets- och integritetsproblem med mobiltelefoner -- Förändrade översättningen en smula.
-rw-r--r--e-post-i-telefonen.mdwn4
1 files changed, 2 insertions, 2 deletions
diff --git a/e-post-i-telefonen.mdwn b/e-post-i-telefonen.mdwn
index fd38f73..27a1b1d 100644
--- a/e-post-i-telefonen.mdwn
+++ b/e-post-i-telefonen.mdwn
@@ -30,12 +30,12 @@ Att lägga till ditt Fripostkonto i K-9 är precis som för andra e-postklienter
finns beskriven på [konfigurationssidan i wikin](/konfigurera). Om du behöver hjälp specifikt
med K-9 finns det [en bra sida i deras dokumentation](https://k9mail.github.io/documentation/accounts/add.html).
-Frihets- och integritetsproblem med mobitelefoner
+Frihets- och integritetsproblem med mobiltelefoner
------------------------------------------------------------------
Den fria Androiddistributionen [Replicant](https://www.replicant.us) har en läsvärd [artikel om frihets- och integritetsproblem](https://www.replicant.us/freedom-privacy-security-issues.php) när det gäller mobila enheter. Texten nedan är en översättning av några centrala stycken (tillgänglig under [CC BY-SA 3.0](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)):
-> En allt större del av datoranvändningen sker från mobila enheter såsom telefoner och surfplattor och de är därför särskilt viktiga ur frihets- och integritetshänseende. Dessa enheter är riktiga datorer med kraftfull hårdvara och de kör fullständiga operativsystem som tillåter uppdateringar -- förändringar av mjukvaran och installation av nya program. Det gör det möjligt att köra fri programvara på dem. Samtidigt används mobila enheter till kommunikation och utöver att de lagrar användardata tillhandahåller hårdvaran funktioner som är känsliga när det gäller integriteten -- GPS, kamera, mikrofon m.m. -- eftersom de kan användas till att spionera på användaren.
+> En allt större del av datoranvändningen sker från mobila enheter såsom telefoner och surfplattor och de är därför särskilt viktiga ur frihets- och integritetshänseende. Dessa enheter är fullfjädrade datorer med kraftfull hårdvara och de kör fullständiga operativsystem som gör det möjligt att både förändra den medföljande mjukvaran och installera nya program. Man kan alltså köra fri programvara på dem. Samtidigt används mobila enheter till kommunikation och utöver att de lagrar användardata tillhandahåller hårdvaran funktioner som är känsliga när det gäller integriteten -- GPS, kamera, mikrofon m.m. -- eftersom de kan användas till att spionera på användaren.
>
> Modemsystemet i en mobiltelefon är alltid proprietär. (Det existerar en fri GSM-mjukvara som heter OsmocomBB men den fungerar i dagsläget endast på gamla "osmarta" telefoner, kräver en värddator för att fungera och är inte certifierad för att användas i publika nätverk.) Samtidigt är modemet helt centralt ur integritetshänseende: det är nästan alltid anslutet till GSM-nätverket vilket gör att det kan fjärrstyras. Modemet kan vara mer eller mindre dåligt ur integritetssynpunkt beroende på vilken typ av hårdvara som det har tillgång till och kan kontrollera, dvs. hur isolerat modemet är från den övriga enheten. En dåligt isolerad enhet ger modemet åtkomst till och kontroll över nyckelkomponenter i hårdvaran såsom arbets- och lagringsminnet, GPS-mottagaren, kameran, in- och utgångar samt mikrofonen. Denna situation är fruktansvärt dålig ur integritetshänseende eftersom det finns en uppsjö av sätt att effektivt spionera på användaren på distans genom telefonnätverket. Mobiloperatören kan göra det men även angripare som sätter upp falska basstationer. När modemet å andra sidan är välisolerat från den övriga enheten och endast kommunicerar direkt med systemkretsen kan det bara komma åt till exempel mikrofonen när systemkretsen tillåter det. Det är då strikt begränsat till vad det verkligen behöver vilket avsevärt minskar risken för att bli utsatt för spionage. Modemisolation löser inte några av frihetsproblemen men är ett viktigt framsteg ur integritetshänseende. Tyvärr är det nästintill omöjligt att vara säker på att att modemet faktiskt är isolerat eftersom det inte går att lita på dokumentationen till ofri hårdvara. Däremot är det möjligt att veta när modemet inte är isolerat, alltså när det går att visa att modemet faktiskt kan komma åt hårdvara på ett sätt som låter det spionera på användaren.
>