summaryrefslogtreecommitdiffstats
diff options
context:
space:
mode:
authorLii <Lii@web>2016-10-23 19:18:12 +0200
committerFripost Admins <admin@fripost.org>2016-10-23 19:18:12 +0200
commit9ddba8e6ed092ed4b78ebc5c6fdc30f9cc72e2ba (patch)
tree2c5839155d5a8d0a7acec418f6bb286d325dd727
parent7dba8640113cc0e69e82af17242c4d2a8a240e00 (diff)
SPÖ -> IMAP
-rw-r--r--systemoversikt.mdwn33
1 files changed, 16 insertions, 17 deletions
diff --git a/systemoversikt.mdwn b/systemoversikt.mdwn
index 84c5487..1d6e10c 100644
--- a/systemoversikt.mdwn
+++ b/systemoversikt.mdwn
@@ -1,34 +1,33 @@
[[!meta title="Systemöversikt"]]
# Översikt över Friposts datorsystem
-
+
Syftet med den här sidan är att ge en lättillgänglig teknisk överblick över Friposts datorsystem. Det är tänkt att används av intresserade medlemmar för att få en introduktion, till exempel för att kunna hjälpa till med administrativa uppgifter.
Systemet består av en rad olika komponenter som använder olika mjukvaror och verktyg. Dom olika komponenterna körs på flera olika servrar.
-
+
## Komponenter
-
+
Dom mest grundläggande komponenterna är dom här:
-
-* [Dovecot](https://en.wikipedia.org/wiki/Dovecot_(software)). Det program som lagrar e-post och låter användare ansluta och hämta sin e-post. Det använder kommunikationsprotokollen MÅ och SPÖ. Det körs på en egen server.
-
+
+* [Dovecot](https://en.wikipedia.org/wiki/Dovecot_(software)). Det program som lagrar e-post och låter användare ansluta och hämta sin e-post. Det använder kommunikationsprotokollet IMAP. Det körs på en egen server.
+
* [Postfix](https://en.wikipedia.org/wiki/Postfix_(software)). Det program som låter användare skicka e-post. Den använder kommunikationsprotokollet SMTP. Det körs på en egen server.
-
+
* [Roundcube](https://en.wikipedia.org/wiki/Roundcube). Det program som sköter webbmejl--systemet. Det kommunicerar med Dovecot- och Postfix-servrarna för att ta emot och skicka e-post.
-
+
* [OpenLDAP](https://en.wikipedia.org/wiki/OpenLDAP). Den program som sköter inloggning och hanterar användare och lösenord. Det körs på en egen server.
-
-* [Ansible](https://en.wikipedia.org/wiki/Ansible_(software)). Detta problem är ett verktyg som används för installation och konfiguration av systemet. Konfigurationen består av ett antal inställningsfiler som lagras i [Friposts Git-förråd](https://git.fripost.org/fripost-ansible/). All information om hur systemet ställs in finns i inställningsfilerna.
-
+
+* [Ansible](https://en.wikipedia.org/wiki/Ansible_(software)). Detta problem är ett verktyg som används för installation och konfiguration av systemet. Konfigurationen består av ett antal inställningsfiler som lagras i [Friposts Git-förråd](https://git.fripost.org/fripost-ansible/). All information om hur systemet ställs in finns i inställningsfilerna.
+
* [Git](https://en.wikipedia.org/wiki/Git). Detta program används för att lagra information, för wikin, hemsidan och konfigurationen. Informationen lagras i ett så kallat förråd (repository på engelska) som [finns tillgängligt här](https://git.fripost.org).
-
+
* [Ikiwiki](https://en.wikipedia.org/wiki/Ikiwiki). Detta program sköter Friposts wiki. Wikins innehåll lagras i ett [Git-förråd](https://git.fripost.org/fripost-wiki/). Det körs på en egen server.
-
+
* [Munin](https://en.wikipedia.org/wiki/Munin_(software)). Ett verktyg som används för övervakning av hur systemet och servrarna fungerar.
-
+
* [Bacula](https://en.wikipedia.org/wiki/Bacula). Ett verktyg för säkerhetskopiering.
-
-
+
# Servrar
-
+
Dom olika komponenterna som utgör systemet körs på ett antal olika sevrar. En lista på dom olika servrarna finns i [Ansible-förrådet](https://git.fripost.org/fripost-ansible/tree/production).