summaryrefslogtreecommitdiffstats
path: root/e-post.mdwn
blob: 771f7fe2968cf4cec88840f2163c15a62a3fee40 (plain)
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
*Vanliga frågor och svar om att ha sin e-post hos Fripost.*

Som medlemmar i Fripost har vi en viktig sak gemensam: Vi har ett flertal servrar som vi samarbetar kring. Genom styrelsen har vi utsett några stycken administratörer som har hand om den dagliga driften av systemet åt oss. Mest för att det är svårt om man blir för många administratörer på samma datorer. Desto fler kockar...

Det betyder att vi som medlemmar är ödmjuka inför att saker kanske inte alltid fungerar precis som det är tänkt. Vi tycker det är så viktigt med frihet från andras kontroll och övervakning att vi för att nå dessa mål gjorde avkall på vår bekvämlighet redan i och med det att vi blev medlemmar i föreningen.

Det betyder emellertid inte att saker ska få fungera hur som helst. Alla som har åsikter om hur saker fungerar har rätt att uttrycka dem. Men vi gör det alltid med respekt för varandra och med insikten om att alla som jobbar med Fripost gör det på sin fritid och för att de tycker det är roligt, viktigt eller båda delar.

Att ha sin e-post på Friposts servrar är ett privilegium, helt enkelt.

# Egen domän på Fripost

Vi har ju bestämt att alla ska få koppla en egen domän på fripost.org. På den får du ett obegränsat mängd alias som kopplas till din inbox. Vi har inte ännu fixat ett automatiserat sätt att sköta det hela på, men vi har lite idéer. Den nuvarande proceduren finns beskriven [[här|e-post/doman/]].

När du kopplar din egen domän kopplar vi de obligatoriska så kallade RFC-adresserna direkt till friposts administratörer. Detta är abuse@dindomän.se och postmaster@dindomän.se. Dessa adresser måste finnas enligt ett av internets standardiseringsdokument, en så kallad RFC, och ska gå till någon som är lämpad att hantera förfrågningen. (Mer om RFC-adresser [[här|http://rfc-ignorant.org/rfcs/rfc2142.php]].)

# Att sätta upp en egen webbmail

De flesta webbmail-programvaror fungerar som en vanlig e-postklient, med skillnaden att de kör i din webbläsare. Det går därför alldeles utmärkt att sätta upp en egen webbmailserver som man kan använda, där man själv kontrollerar vilka plugins m.m. som finns. Man kan så klart gå ett steg längre och bjuda in även andra Fripost-medlemmar att använda ens server!