From 8e43fce8730af7cce7fabc83e1dab7d54c85d1d7 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Stefan Kangas Date: Thu, 30 Dec 2010 18:04:28 +0100 Subject: Move files for publishing into site/ directory --- site/faq.org | 115 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 115 insertions(+) create mode 100644 site/faq.org (limited to 'site/faq.org') diff --git a/site/faq.org b/site/faq.org new file mode 100644 index 0000000..8828be3 --- /dev/null +++ b/site/faq.org @@ -0,0 +1,115 @@ +#+TITLE: Vanliga frågor om Fripost +#+SETUPFILE: includes/level-0.org +#+OPTIONS: toc:t + +#+HTML:
+ +** Vad är fria e-postföreningen? + +Vi är en grupp som organiserat oss för att försvara våra intressen i en +alltmer digitaliserad värld. Detta genom att sätta igång en autonom och tekniskt +riktig infrastruktur för e-post. + +Vi vill ta tillbaka makten över vår information och vårt privatliv. + +#+HTML:
+ +** När bildades föreningen? + +Föreningen bildades formellt den 4 november 2010, men redan innan dess pågick +förberedelser, diskussion och planering. Idén att starta föreningen väcktes +redan i april samma år. + +#+HTML:
+ +** Hur långt har ni kommit? + +För närvarande (december 2010) har föreningen två huvudprioriteringar: + +- Rekrytera fler medlemmar +- Bygga testsystem + +Byggandet av testsystemet innebär i korthet att vi håller på att bygga upp en +fungerande e-posttjänst sådan vi vill ha den, men utan att ha den nödvändiga +tekniska utrustningen. När vi sedan fått tillräckligt många medlemmar \ndash +och därmed pengar \ndash ska vi köpa den utrustning som behövs. Först då +kommer vi alltså igång "på riktigt". + +Det finns med andra ord ingen anledning att tveka \ndash det är nu man ska gå +med. Ju förr just du går med desto snabbare kommer vi igång på allvar. + +#+HTML:
+ +** Hur skiljer ni er från andra e-postleverantörer? + +Vi är ingen e-postleverantör! Vi är en förening som förvisso råkar +tillhandahålla just e-posttjänster till sina medlemmar, men det är fel att tänka +på medlemsskapet som ett kundförhållande. Rätt är att se det som att den som är +medlem har bestämt sig för att organiserat och tillsammans med andra ta kontroll +över (en del av) sin kommunikation. + +Vi jämför oss hellre med facket eller Hyresgästföreningen än med +Bredbandsbolaget eller Bahnhof. + +Om du ändå vill ha en lista, här är den: + +- Inget vinstintresse. Alla pengar vi får in går till föreningens verksamhet, + som är att hålla igång e-posttjänster och informationsspridning. + +- Genomskinlighet. Allt som sker beslutas demokratiskt och öppet. + +- Medlemmarna har makten. På föreningens årsmöten formar vi föreningen + gemensamt, fattar viktiga beslut och stakar ut den riktning vi ska gå i + framtiden. + +#+HTML:
+ +** Jag har hört om företaget X, Y eller Z som säljer "integritetssäkrad" e-post. Kan jag inte bara köpa deras tjänst? + +Så klart /kan/ du köpa en tjänst av ett privat företag. Frågan är varför du skulle vilja det. + +När du köper en tjänst av ett företag hamnar du i en väldigt speciell relation +till dem: du blir deras kund. Som kund har du svårt att påverka annat än genom +att gå därifrån. I bästa fall har deras användaravtal (som du kanske godkände +för att få bli kund) bestämmelser som ger dig kontrollen över din data. Om du +lämnar företaget har du emellertid sällan några garantier för att inte din +information ligger och skräpar på deras servrar. Företaget har inte något +direkt intresse av att ta bort den. + +Som kund hos ett privat företag har du ingen egentlig makt över företaget. Det +är alltid företagets ägare som har sista ordet. + +Hos Fripost blir du medlem på lika villkor som alla andra. Du har rätt att +delta på föreningens årsmöten och där tala för din sak. Tillsammans med andra +kan du rösta bort eller rösta fram en viss ledning. Eller avskaffa ledningen. +Poängen är att du blir medlem och i Fripost är det medlemmarna som bestämmer. + +Frågan är också denna: Ett företag är en juridisk person som på ett eller annat +sätt vill tjäna pengar på dig. Fripost är en förening av likasinnade, av +kamrater som brinner för integritetsfrågor. Vem litar du mest på? + +#+HTML:
+ +** Var är föreningens säte? + +Föreningen har sitt säte i Göteborg. + +#+HTML:
+ +** Vem kan gå med? + +Det enda kravet för medlemskap är att man bor i Sverige. + +Meningen med begränsningen är att det måste vara möjligt för medlemmar, +åtminstone i teorin, att delta på ett årsmöte. Det är väldigt svårt att delta i +föreningen om man bor i ett helt annat land. Om någon från Italien vill gå med +är det till större nytta om hon startar en egen förening för alla italienare. + +#+HTML:
+ +** Strävar ni efter världsdominans? + +Nej. Vi hoppas att folk kopierar vårt koncept och bygger demokratiskt +kontrollerad infrastruktur för e-post och allt annat. Helst skulle vi se att det +fanns en Folkets tekniska infrastrukturkommité i varje kvarter, men än så +länge... -- cgit v1.2.3