From 8e43fce8730af7cce7fabc83e1dab7d54c85d1d7 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Stefan Kangas Date: Thu, 30 Dec 2010 18:04:28 +0100 Subject: Move files for publishing into site/ directory --- faq.org | 115 ---------------------------------------------------------------- 1 file changed, 115 deletions(-) delete mode 100644 faq.org (limited to 'faq.org') diff --git a/faq.org b/faq.org deleted file mode 100644 index 8828be3..0000000 --- a/faq.org +++ /dev/null @@ -1,115 +0,0 @@ -#+TITLE: Vanliga frågor om Fripost -#+SETUPFILE: includes/level-0.org -#+OPTIONS: toc:t - -#+HTML:
- -** Vad är fria e-postföreningen? - -Vi är en grupp som organiserat oss för att försvara våra intressen i en -alltmer digitaliserad värld. Detta genom att sätta igång en autonom och tekniskt -riktig infrastruktur för e-post. - -Vi vill ta tillbaka makten över vår information och vårt privatliv. - -#+HTML:
- -** När bildades föreningen? - -Föreningen bildades formellt den 4 november 2010, men redan innan dess pågick -förberedelser, diskussion och planering. Idén att starta föreningen väcktes -redan i april samma år. - -#+HTML:
- -** Hur långt har ni kommit? - -För närvarande (december 2010) har föreningen två huvudprioriteringar: - -- Rekrytera fler medlemmar -- Bygga testsystem - -Byggandet av testsystemet innebär i korthet att vi håller på att bygga upp en -fungerande e-posttjänst sådan vi vill ha den, men utan att ha den nödvändiga -tekniska utrustningen. När vi sedan fått tillräckligt många medlemmar \ndash -och därmed pengar \ndash ska vi köpa den utrustning som behövs. Först då -kommer vi alltså igång "på riktigt". - -Det finns med andra ord ingen anledning att tveka \ndash det är nu man ska gå -med. Ju förr just du går med desto snabbare kommer vi igång på allvar. - -#+HTML:
- -** Hur skiljer ni er från andra e-postleverantörer? - -Vi är ingen e-postleverantör! Vi är en förening som förvisso råkar -tillhandahålla just e-posttjänster till sina medlemmar, men det är fel att tänka -på medlemsskapet som ett kundförhållande. Rätt är att se det som att den som är -medlem har bestämt sig för att organiserat och tillsammans med andra ta kontroll -över (en del av) sin kommunikation. - -Vi jämför oss hellre med facket eller Hyresgästföreningen än med -Bredbandsbolaget eller Bahnhof. - -Om du ändå vill ha en lista, här är den: - -- Inget vinstintresse. Alla pengar vi får in går till föreningens verksamhet, - som är att hålla igång e-posttjänster och informationsspridning. - -- Genomskinlighet. Allt som sker beslutas demokratiskt och öppet. - -- Medlemmarna har makten. På föreningens årsmöten formar vi föreningen - gemensamt, fattar viktiga beslut och stakar ut den riktning vi ska gå i - framtiden. - -#+HTML:
- -** Jag har hört om företaget X, Y eller Z som säljer "integritetssäkrad" e-post. Kan jag inte bara köpa deras tjänst? - -Så klart /kan/ du köpa en tjänst av ett privat företag. Frågan är varför du skulle vilja det. - -När du köper en tjänst av ett företag hamnar du i en väldigt speciell relation -till dem: du blir deras kund. Som kund har du svårt att påverka annat än genom -att gå därifrån. I bästa fall har deras användaravtal (som du kanske godkände -för att få bli kund) bestämmelser som ger dig kontrollen över din data. Om du -lämnar företaget har du emellertid sällan några garantier för att inte din -information ligger och skräpar på deras servrar. Företaget har inte något -direkt intresse av att ta bort den. - -Som kund hos ett privat företag har du ingen egentlig makt över företaget. Det -är alltid företagets ägare som har sista ordet. - -Hos Fripost blir du medlem på lika villkor som alla andra. Du har rätt att -delta på föreningens årsmöten och där tala för din sak. Tillsammans med andra -kan du rösta bort eller rösta fram en viss ledning. Eller avskaffa ledningen. -Poängen är att du blir medlem och i Fripost är det medlemmarna som bestämmer. - -Frågan är också denna: Ett företag är en juridisk person som på ett eller annat -sätt vill tjäna pengar på dig. Fripost är en förening av likasinnade, av -kamrater som brinner för integritetsfrågor. Vem litar du mest på? - -#+HTML:
- -** Var är föreningens säte? - -Föreningen har sitt säte i Göteborg. - -#+HTML:
- -** Vem kan gå med? - -Det enda kravet för medlemskap är att man bor i Sverige. - -Meningen med begränsningen är att det måste vara möjligt för medlemmar, -åtminstone i teorin, att delta på ett årsmöte. Det är väldigt svårt att delta i -föreningen om man bor i ett helt annat land. Om någon från Italien vill gå med -är det till större nytta om hon startar en egen förening för alla italienare. - -#+HTML:
- -** Strävar ni efter världsdominans? - -Nej. Vi hoppas att folk kopierar vårt koncept och bygger demokratiskt -kontrollerad infrastruktur för e-post och allt annat. Helst skulle vi se att det -fanns en Folkets tekniska infrastrukturkommité i varje kvarter, men än så -länge... -- cgit v1.2.3